De Huningaheerd aan de Huningaweg 25 te Oostwold.

De boerderij ligt aan de Huningaweg 25 te Oostwold: Bewoners: Tom Rijkele van der Meulen, geb. 26-1-1924 te Deventer, geh. 28-12-1956 te Voorburg met Mathilda Jacoba van Tienen, geb. 1-8-1931 te Den Haag.

Eigenaar van land en gebouwen: K.F. Jäger te Wuppertal (Dld.).

Exploitant van het land: H.W. Kooistra (173) en H.A. Hamster (174).

Adres: Huningaweg 25, Oostwold.

 


Sinds 1972 bewoont de fam. Van der Meulen Huningaheerd, waarvan de schuren worden gebruikt voor stalling en opslag door het bedrijf. T.R. van der Meulen start in 1960 het landbouw-luchtvaartbedrijf onder het motto 'Tom Vliegt Voor U'.


Door samenvoeging van grond door de ruilverkaveling krijgt het bedrijf in 1989 de beschikking over een perceel grasland met een lengte van 1000 m. Dit terrein met een landingsbaan van 800 x 30 meter wordt bij de Rijksluchtvaartdienst aangemeld als luchtvaartterrein 'Vliegveld Oostwold - Oldambt' en is als zodanig in het gemeentelijke bestemmingsplan vermeld.

 

De gebouwen bij het vliegveld.

Het bespuiten van gewasbeschermingsmiddelen is in de loop der jaren uitgebreid met andere activiteiten, zoals rondvluchten, vlieglessen en parachutespringen. Dit gebeurt vanaf het vliegveld in Oostwold. In 1999 is een verkeerstoren op het vliegveld gebouwd (zie foto links).

 

Eigenaar van de gebouwen en 2.50 ha groenland voor de boerderij is zoon Tom-Karst van der Meulen. Hij is tevens directeur van het vliegbedrijf Aero Service B.V. op het vliegveld Lelystad.

 

De Huningaheerd is genoemd zijn naar de voormalige borg van de Huninga's te Oostwold. In de buurt daarvan zou de oorspronkelijke borg gelegen hebben. Elders worden 'recente opgravingen' genoemd, maar hiervoor zijn geen bronnen gevonden. Ook een andere boerderij, Huninga's Heem (Pitch & Putt) is naar de borg genoemd, evenals de straat waaraan de beide boerderijen zijn gelegen.

 

Rijksmonument
De villaboerderij (in Oostwold) is een rijksmonument (nr. 522091) en wordt als volgt omschreven;

 

Oldambtster VILLABOERDERIJ bestaande uit een VOORHUIS (1882, Eclectische stijl), tweekapsschuur (1959, niet beschermd) en aangebouwde BIJSCHUUR (1873).

 

Het twee verdiepingen hoge, geheel onderkelderde symmetrische VOORHUIS op nagenoeg rechthoekige plattegrond is opgetrokken in bruine baksteen op een naar voren springend gepleisterd trasraam en wordt gedekt door een samengesteld zadeldak bedekt met zink; waterlijst; decoratief gepleisterd fries; houten gootlijst. De gevels worden geleed door H-vensters op de begane grond en T-vensters op de verdieping, alle met aan de bovenzijde afgeronde hoeken en een gepleisterde omlijsting met kuif.

 

In het centrale geveldeel van de voorgevel (zuidzijde) twee dubbele houten terrasdeuren waarin glas met bovenlichten waarin geschilderd glas-in-lood onder rollaag; tussen de deuren een gevelsteen waarin geschreven `1882 P. Toxopéus A.H. Sijpkens'. Voor de deuren een veranda met tegelvloer met diamantkopmotief en gietijzeren hekwerk; centraal een beweegbaar deel. De veranda wordt overkapt door een ijzeren luifel waarin niet-origineel draadglas, die wordt gedragen door vier gietijzeren kolommen; gietijzeren fries; voor de veranda een acht treden hoge hardstenen stoep met aan weerszijden een hardstenen muurtje. Op de eerste verdieping twee T-vensters waaronder houten panelen. In de risalerende topgevels aan weerszijden van het centrale geveldeel op de begane grond een driezijdige erker; aan zowel de voor- als buitenzijde een H-venster waaronder een getoogd tweeruits keldervenster; aan de terraszijde dubbele houten terrasdeuren waarin glas met bovenlicht. Boven de erker een balkon met gepleisterde balustrade (balusters) waarachter twee houten balkondeuren waarin glas met bovenlicht met decoratieve roedenverdeling en deels gekleurd glas. De deuren worden omlijst door gepleisterde pilasters en bekroond met een fronton met palmetten.

 

De entree onder houten afdak bevindt zich links in de westgevel en bestaat uit twee houten paneeldeuren waarin glas-in-lood met halfrond bovenlicht waarin geschilderd glas-in-lood; houten omlijsting; zeven treden hoge hardstenen stoep met aan weerszijden een hardstenen muurtje waarop een gietijzeren hekwerk. Het afdak bestaat uit een zadeldak met decoratieve windveren rustend op twee gietijzeren kolommen. Aan de linkerzijde van de entree een restant van de oude gevel van de schuur, waarin twee houten paneeldeuren met glas en bovenlicht onder rollaag. Aan de rechterzijde van de entree een H-venster waaronder een getoogd tweeruits keldervenster. Op de eerste verdieping drie T-vensters.

 

De tweekapsschuur (niet beschermd) is tegen de achterzijde (noordgevel) aangebouwd.

In de oostgevel een gepleisterde nis en een T-venster, waaronder twee tweeruits keldervensters en waarboven drie T-vensters.

 

In het INTERIEUR zijn ondermeer van belang: de houten paneeldeuren, in de hal het stucplafond, de halfronde nis met symmetrische schildering waarnaast een halfronde doorgang, in de kamer aan de westzijde het beschilderde stucplafond, de houten vensterbanken rustend op consoles, de zwartmarmeren schouw waarboven een gepleisterde decoratie met aan weerszijden een ingebouwd drankkastje, de ingebouwde halfronde houten kast, in de centraal gelegen slaapkamer het stucplafond, in de kamer aan de oostzijde de lichtbruine marmeren schouw en het stucplafond, in de kelder de halfronde houten deuren en de plavuizenvloer.

 

De BIJSCHUUR is tegen de oostgevel van de tweekapsschuur aangebouwd. De bijschuur is opgetrokken in roodbruine baksteen op een donker bakstenen trasraam en wordt gedekt door een zadeldak waarop oranje Hollandse pannen; strakke houten windveren; muurankers; niet-originele goot.

 

In de topgevel aan de voorzijde (zuidgevel) twee staande getoogde vensters met ijzeren roedenverdeling onder rollaag, een opgeklampte houten schuurdeur en in de opnieuw opgemetselde top een rond venster met decoratieve ijzeren roedenverdeling waarin het bouwjaar 1873 met rondom een rollaag.

 

In de topgevel aan de achterzijde (noordgevel) dubbele houten schuurdeuren onder een ijzeren latei met aan weerszijden een getoogd liggend venster met decoratieve ijzeren roedenverdeling en in de top een halfrond venster met decoratieve ijzeren roedenverdeling, alle onder rollaag.

 

Waardering

Oldambtster villaboerderij met aangebouwde bijschuur van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde:

- als voorbeeld van een Oldambtster villaboerderij met aangebouwde bijschuur uit de tweede helft van de negentiende eeuw in de provincie Groningen

- vanwege de opvallende monumentale vormgeving en rijke detaillering

- vanwege de vrij hoge mate van gaafheid van zowel exterieur als delen van het interieur

- vanwege de waardevolle interieuronderdelen

- vanwege de functionele en ruimtelijk-visuele relatie met de tuin

- vanwege de monumentale ligging aan het boerderijenlint dat is aangewezen als gebied met bijzondere architectonische en stedenbouwkundige kwaliteit

- als herinnering aan de grote bloei van de landbouw aan het einde van de negentiende eeuw in dit gebied

 


Meer lezen. Het verhaal over de Huningaheerd van Beerta vind je hier.



Noten, bronnen en referenties:

 

Bronnen:
- Boerderijen en hun bewoners, Deel 3 (2008/2009). Boerderij nr. 115.
- Rijksmonumenten.nl

 

 

 


Deze pagina maakt deel uit van www.nazatendevries.nl. Aan bovenstaande tekst is de uiterste zorg-vuldigheid besteed. Desondanks kunnen er best fouten voorkomen. Constateer je fouten en/of heb je vragen, correcties, aanvullingen......... geef die dan even aan mij door via mijn E-mail adres (zie rode balk boven). Wij hebben ons uiterste best gedaan om de auteurs van teksten/citaten en copyrightbepalingen van afbeeldingen te achterhalen. Mocht je rechthebbende zijn en hierover vragen of opmerkingen hebben, neem dan contact op via e-mail. Lees ook de 'Disclaimer' en 'Privacy' voor méér informatie en laat ook eens een bericht achter in het Gastenboek, dan weet ik waarvoor ik het doe.

Hoogeveen, 6 mei 2009.
Gewijzigd: 13 mei 2010.
Revisie: 18 september 2023.
Samenstelling: © Harm Hillinga.
Klik hier om naar het menu ARTIKELS te gaan.
Klik hier om terug te gaan naar de HOMEPAGE.
Top